Престольне свято у Свято-Луківському храмі села Доросині очолив керуючий Волинською єпархією єпископ Нафаніїл

14595806_1296475390397845_4662365156409850937_n

31 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангеліста Луки. Він входить у число сімдесяти апостолів, які першими були послані проповідувати про Царство Небесне. Луці та іншому апостолу –  Клеопі – явився Ісус після свого Воскресіння, коли вони прямували до Емауса.     

Ще за життя апостол Лука став першим, хто написав ікони Божої Матері. Головними писемними його творами є святе Євангеліє і книга Діянь апостольських. Євангеліє від Луки написане з використанням фактів християнської історії, передання Церкви та розповідей самої Пречистої Діви Марії.

Проте храмів, споруджених на честь святого апостола і євангеліста Луки, на Волині дуже мало. Один із них, який не закривався  за жодної богоборчої влади, – у селі Доросині. Нема точних даних про дату його спорудження, бо, як каже настоятель отець Євгеній Срібний, за переказами у Доросинях було дві церкви, одна із них, яка згоріла, взагалі була споруджена у 1621 році. А біля нині діючого храму святого Луки у 1881 році вже спорудили дзвіницю. Сам отець Євгеній служить у Доросинях з 2011 року, водночас будучи настоятелем храму і у сусідньому селі Кияж, де кілька років тому за кошти жертводавців та місцевої православної громади спорудили величний храм.

Цьогорічне престольне свято у Доросинях вшанував своєю участю керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Він очолив Божественну Літургію, яка відбулася  соборним чином. Владику вітали дітки недільної школи, а парафіян на свято прибуло стільки, що навіть просторий храм всіх не вмістив, і люди стояли й на вулиці. З празником громаду  вітав доросинівський сільський голова Віктор Косарик.

Звертаючись зі словом до парафіян, владика Нафанаїл нагадав їм про духовний і життєвий подвиг апостола і євангеліста Луки, який є зразком смиренного служіння Христу. Говорив владика і  про те, що служба Божа –  вона для Бога і людей, а не тільки для священика. Раніше люди не пропускали жолної недільної служби, щонеділі сповідалися, причащалися, бо хто з Богом, з тими й Бог. Приходити в храм, звершувати спільну молитву, жити за прикладом святих угодників Божих, одним із яких є апостол і євангеліст Лука – ось ті прості правила, нагадав владика Нафанаїл, які наближають людину до Царства Божого.

Наталія МАЛІМОН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *